De sjampagne stond klaar!

Stijn Devolder, de poulain van Jan-Felix, heeft voor een grote verrassing gezorgd op het Belgisch Kampioenschap wielrennen in La Roche. Hij rondde een knappe solo af en pakte zijn derde drie driekleur na 2007 en 2010. De grote favorieten toonden zich maar kwamen uiteindelijk te kort. Gianni Meersman werd tweede, Jan Bakelants derde.

24 juni 2013, Nieuwsblad/Sportwereld

 

Stipt op de middag vertrokken 126 renners in La Roche aan een tocht van 220 kilometer over golvende wegen in de Ardennen. Het weer viel vooral in het eerste deel van de wedstrijd serieus tegen en dus leek dit BK een klus te worden voor de flandriens. De eerste aanvaller van de dag was dan ook veldrijder Rob Peeters (Telenet-Fidea). Hij kreeg onder andere Gert Steegmans (Omega Pharma-Quickstep) mee maar deze vlucht was geen lang leven beschoren.

Stijn Devolder verovert na weergaloze solo derde Belgische titel
Stijn Devolder verovert na weergaloze solo derde Belgische titel

Plan Boonen

De twee sterke blokken van het peloton, Omega Pharma-Quikcstep en Lotto-Belisol, waren van bij de start alert en stuurden bij elke ontsnappingspoging een mannetje mee. In het peloton heerste heel wat zenuwachtigheid. Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep) zette zich in de derde ronde op kop tijdens de beklimming van de Côte d’Ortho. Hij kreeg ploegmaats Dries Devenyns en Pieter Serry mee, Bart De Clercq ging mee als waakhond voor Lotto-Belisol.

Boonen had in een interview bij de start reeds aangegeven dat hij een plan had: vroeg gaan en hopen dat er voldoende renners meegaan. Het viertal nam een voorsprong van maximum twee en halve minuut maar een tegenreactie kwam er niet. Het plan Boonen viel helemaal in duigen toen Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) en Phillipe Gilbert (BMC) het peloton uit elkaar deden spatten. Op 67 kilometer van de finish was alles te herdoen.

Devolder reed solo naar een derde nationale titel
Devolder reed solo naar een derde nationale titel

Regen van aanvallen

Gilbert leek even weg te rijden met Guillaume van Keirsbulck maar Boonen bracht de rest terug. Daarna was het opnieuw aan De Gendt om door te trekken. Samen met Greg Van Avermaet (BMC), Sep Vanmarcke (Blanco Team) en Serge Pauwels (Omega Pharma Quikcstep) vormde hij op iets meer dan vijftig kilometer van de streep een nieuwe kopgroep. Gianni Meersman zag het gevaar en trok in de tegenaanval. Ook Gilbert, Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), Stijn Devolder (Radioshack Leopard) en Kevin Seeldraeyers (Astana Pro Team) vonden de aansluiting.

Toen was het moment van Jan Bakelants (Radioshack Leopard) gekomen. De Belg loste een bommetje, enkel Seeldraeyers en De Gendt konden mee. Ze namen snel een kleine voorsprong. Het peloton met onder andere Boonen volgde op meer dan één minuut. Ondertussen gaf Maxime Monfort (Radioshack Leopard) er de brui aan. Hij was één van de 90 renners die op 35 kilometer van de finish reeds opgegeven hadden.

Gianni Meersman werd tweede, Jan Bakelants derde
Gianni Meersman werd tweede, Jan Bakelants derde

Devolder op kousen voeten

Een hergroepering vond plaats onder impuls van een sterke Van Keirsbulck. Met nog 30 kilometer voor de boeg was alles te herdoen. Gaëtan Bille (Lotto-Belisol) versnelde maar werd overvleugeld door Devolder. De ex-Belgisch kampioen fietste al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar. In de achtervolgende groep ontstond twijfel, niemand wilde zijn laatste krachten verspelen in een achtervolging op Devolder.

Op tien kilometer van de finish was het vuur helemaal uit de achtervolging. Devolder had ondertussen een bonus van anderhalve minuut. Ploegleider Dirk Demol voerde zijn poulain vurig aan, met Luc Meersman naast hem. Jawel, vader van Gianni Meersman. Uit de achtergrond kwam niemand meer opzetten en Devolder reed solo naar een derde nationale titel, na 2007 in Ronse en 2010 in Leuven. Daarmee doet hij even goed als Rik Van Steenbergen. Tom Steels is met vier Belgische titels recordhouder. De spurt om de tweede plaats werd gewonnen door Gianni Meersman, voor Jan Bakelants.

Michel Wuyts praat met de nieuwe Belgische kampioen Stijn Devolder.
Michel Wuyts praat met de nieuwe Belgische kampioen Stijn Devolder.

 

Uitslag

1. Stijn Devolder
2. Gianni Meersman
3. Jan Bakelants
4. Björn Leukemans
5. Sep Vanmarcke
6. Philippe Gilbert; 7. Greg Van Avermaet; 8. Jurgen Van den Broeck; 9. Thomas De Gendt; 10. Laurens De Vreese.

 

Warm onthaal voor Belgisch kampioen Stijn Devolder in Deerlijk

Honderden fans trakteerden hun held op een warm onthaal in het West-Vlaamse Deerlijk. Omstreeks 23.30 uur kwam het gezin Devolder aan in Sint-Lodewijk-Deerlijk. Toegejuicht door honderden enthousiaste fans maakte de kersverse Belgisch kampioen zijn opwachting in café De Gilde, de thuisbasis van zijn supportersclub. Daar mocht hij onder meer de felicitaties in ontvangst nemen van de burgemeester. ‘Je bent het visitekaartje van onze gemeente’, waren de lovende woorden van Claude Croes. De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen kreeg ook nog een taart, versierd met de Belgische vlag. Hij bedankte alle supporters voor hun steun, ook op momenten dat het soms wat moeilijker ging. Ruim een uur later trok de renner moe maar zichtbaar tevreden huiswaarts. Daar dachten de aanwezige supporters op dat moment nog niet aan. Voor hen was het de start van een wellicht lange nacht.

 

Toegejuicht door honderden enthousiaste fans maakte de kersverse Belgisch kampioen zijn opwachting in café De Gilde
Toegejuicht door honderden enthousiaste fans maakte de kersverse Belgisch kampioen zijn opwachting in café De Gilde
De start van een wellicht lange nacht
De start van een wellicht lange nacht

 

Palmares BK

2004: Tom Steels
2005: Serge Baguet
2006: Niko Eeckhout
2007: Stijn Devolder
2008: Jürgen Roelandts
2009: Tom Boonen
2010: Stijn Devolder
2011: Philippe Gilbert
2012: Tom Boonen
2013: Stijn Devolder

Portret Devolder

Geboren op 2908/1979 in Kortrijk
Woont in Sint-Lodewijk Deerlijk
Prof sinds 2002

Teams: Topsport Vlaanderen (2002:2003), US Postal (2004), Discovery Channel (2005-2007), Quick Step (2008-2010), Vacansoleil-DCM (2011-2012), RadioShack-Leopard (2013)

Overwinningen als prof: 29

2002: 0 zeges
2003: 0 zeges – 3de E3-prijs Harelbeke
2004: 1 zege – rit Vierdaagse van Duinkerke
2005: 3 zeges – eindstand Driedaagse De Panne-Koksijde, Waregem (crit), Kortrijk (crit) – 4de NK, 25ste Vuelta, 57ste WK
2006: 1 zege – 3de rit chrono Ronde van België – 8ste Ronde van Duitsland, 11de Ronde van Spanje, 13de WK chrono
2007: 6 zeges – chrono Driedaagse De Panne-Koksijde, BK weg Ronse, Sint-Niklaas (crit), chrono en eindstand Ronde van Oostenrijk, Diksmuide (crit) – 3de Ronde van Zwitserland – 1 dag leider Vuelta
2008: 9 zeges – chrono en eindzege Ronde van Algarve, Ronde van Vlaanderen, chrono en eindzege Ronde van België, BK chrono Moeskroen, Meulebeke (crit), Bavikhove (crit), Zele (crit), Zele (crit) – 7de Parijs-Roubaix, 4de Eneco Tour, 6de WK chrono
2009: 3 zeges – Ronde van Vlaanderen, Mede (crit), Kortrijk (crit) – 5de dwars door Vlaanderen, 6de E3-prijs Harelbeke, 4de BK chrono
2010: 4 zeges: eindzege Ronde van België, BK Leuven, BK chrono Habay, Wetteren (crit) – 40ste E3-prijs Harelbeke, 25ste Ronde van Vlaanderen, 35ste Scheldeprijs, 42ste Parijs-Roubaix, 139ste Luik-Bastenaken-Luik, 70ste Parijs-Brussel
2011: 1 zege: Viane-Geraardsbergen – 38ste Dwars door Vlaanderen, 50ste E3 Harelbeke, 55ste Ronde van Vlaanderen, 90ste Scheldeprijs Schoten, 105de Parijs-Roubaix, 37ste Brabantse Pijl, 69ste Amstel Gold Race
2012: 0 zeges – 58ste Parijs-Roubaix, 111de Luik-Bastaneken-Luik
2013: 1 zege: BK La Roche-en-Ardenne – 92ste Oman, 6de proloog en 110de eindstand 3d West-Vlaanderen, 57ste Tirreno-Adriatico, 62ste Dwars door Vlaanderen, 29ste E3 Harelbeke, 58ste Ronde van Vlaanderen, 118de Scheldeprijs Schoten, 54ste Parijs-Roubaix, 8ste Brabantse Pijl, 31ste Belgium Tour, 53ste Aargau, 83ste Zwitserland, 71ste Halle-Ingooigem.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.