Vlaams BioRICS mikt met stresstechnologie op formule 1

In het kader van de vele valpartijen van vorig jaar in het GMB-peloton, vonden we een artikel in DE TIJD over het ‘BioRICS’ project, waar GMB-er Dieter Vercaigne het voorbije jaar aan meewerkte.

Het BioRICS-systeem wordt al bij enkele topvoetbalclubs in Europa gebruikt om blessures te voorkomen, maar is nog altijd in volle ontwikkeling. Wij hebben ons niet op dit preventieve aspect van het systeem toegelegd, maar hebben de bruikbaarheid van het systeem ism KU LEUVEN nagegaan in een revalidatiesetting.

In de praktijk hebben we het voorbije jaar bij sportieve patiënten, die uit blessure kwamen, specifieke fysieke parameters tijdens hun eerste sporthervattingen met het BioRICS systeem opgemeten. Aan de hand van de zo verkregen informatie willen we meer wetenschappelijk onderbouwd beslissen of de patiënt/atleet al dan niet klaar is om zijn sport op een veilige manier opnieuw aan te vatten.

Momenteel zijn er weinig (betaalbare) concepten beschikbaar op de markt die op een dergelijke, objectieve manier kunnen aantonen dat een sporter fysiek en/of mentaal geschikt is om opnieuw op niveau te functioneren. Bv: hoe kunnen we weten of een wielertoerist na een val weer klaar is om het GMB-peloton te vervoegen op een veilige manier voor zichzelf en de anderen 🙂 Dit systeem kan een stap in de goeie richting betekenen.

Dieter Vercaigne sports | rehab

lic.kinesitherapie

www.kine-roeselare.be

 

Vlaams BioRICS mikt met stresstechnologie op formule 1

De Tijd,

Wo. 02 Jul. 2014,

 

Wat begon als een stresstest voor legbatterijkippen mondde uit in technologie met potentieel in de wereld van formule 1. ‘Ondernemen is vallen, opstaan en blijven zoeken naar het gat in de markt’, zegt Daniel Berckmans, oprichter van het Leuvense BioRICS.

 

JAN DE SCHAMPHELAERE ■

BioRICS

 

In de racewereld maken details het verschil. Snelle bandenwissels of de juiste brandstofkeuze kunnen beslissen over winst of verlies. Maar minstens even belangrijk als het hightechmateriaal is de mentale toestand van de piloot. En het team dat ook daar controle over krijgt, heeft alweer een stapje voor. Hier komt het Leuvense BioRICS in beeld.

Onlangs werd de stress van racepiloten tijdens de 24 urenrace op de Duitse Nürburgring in real time gemeten en gevolgd op schermen in de pits. Een primeur, met Belgische technologie. BioRICS zette die technologie de voorbije zes maanden op punt in samenwerking met het raceteam GetSpeed Porsche.

De stressinformatie is nuttig voor psychologische coaching tijdens en na de race. En ze kan tactische beslissingen van de teamleiders beïnvloeden. ‘Een zeker niveau van stress is nodig om te presteren. Maar hoe groter de stress, hoe groter ook de kans op fouten. Als de stressmeter van een piloot in het rood gaat in bochten waar dat normaal niet gebeurt, wordt het tijd om een pilotenwissel door te voeren’, zegt Berckmans.

‘Hartslag, huidgeleidbaarheid, ademhaling, beweging. Dat zijn zowat de klassieke uitingen van stress die we met sensoren meten. Maar al die factoren variëren van persoon tot persoon. Het moeilijke zit hem erin dat samen te brengen in een algoritme’, zegt Berckmans. BioRICS bundelde alles in een systeem met lichaamssensoren, software en dataconnectie.

Dat was de eerste grote test van de BioRICS-stresstechnologie in autoracing. Maar Berckmans droomt stiekem van een introductie in de wereld van formule 1. Dat is de droom van elke automobielleverancier, aangezien technologische F1-snufjes op termijn ook vaak in personenauto’s terechtkomen. ‘Dat zou fantastisch zijn’, zegt Berckmans. ‘Ik besef dat binnen geraken in formule 1 niet eenvoudig is. Maar ondernemen is vallen en opstaan en het gat in de markt blijven zoeken. We kunnen alleen maar proberen en zien of het lukt. Kijk, toen ik jaren geleden met onze technologie naar AC Milan en Adidas trok, werd ik ook eerst uitgelachen. En kijk nu.’

BioRICS is inderdaad niet aan zijn proefstuk toe. Berckmans heeft al twintig jaar ervaring in de wereld van ‘biosensoren’ en ‘biomonitoring’. ‘Een niche. Maar zo kan je als Vlaams bedrijf nog iets betekenen, zo kan je er nog uitspringen’, zegt hij. Voor Berckmans begon alles zelfs al 20 jaar geleden. Als professor aan de KU Leuven ontwikkelde hij in eerste instantie wiskundige modellen om het gedrag van watervlooien en later legbatterijkippen te analyseren (zie inzet). Daaruit werd in 2006 BioRICS opgericht. Het legt zich toe op het ontwikkelen van algoritmes die de fysieke en mentale toestand en stress van mensen meten.

TDFR 2014 - stage -7

Het eerste spraakmakende contract haalde BioRICS binnen bij AC Milan, dat als eerste Europese voetbalclub werk maakte van wetenschappelijke fysieke en psychologische begeleiding van zijn spelers. Daarna volgden consulting- opdrachten bij onder andere de Britse hockeyploeg en bij de Belgische zwemfederatie.

Maar het uithangbord van BioRICS is zonder twijfel Adidas, dat een algoritme van BioRICS gebruikt in de Adidas Micoach Elite: truitjes met ingewerkte gps, accelerometer en biosensoren die onder meer hartslag, beweging en temperatuur meten. Een microprocessor met daarin de BioRICS-algoritmes verwerkt al die gegevens tot enkele conditieparameters en stuurt die door naar de iPad van de trainer. De voetbalclubs Chelsea, Real Madrid en AC Milan gebruiken die al tijdens trainingen om bijvoorbeeld blessures te vermijden. In de VS spelen een tiental topploegen er al hun officiële wedstrijden mee. Amerikaanse media spreken over ‘intelligent voetbal’ omdat de trainer op basis van de cijfers vervangingen kan doorvoeren.

Berckmans beseft dat het Adidas-contract een mooie referentie is, maar dat BioRICS er financieel nog geen potten mee breekt. ‘Het zal voor ons pas echt interessant worden als we doorbreken bij het grote publiek en we royalty’s ontvangen.’ Intussen zet BioRICS alles in op zijn stresstesttechnologie. In eerste instantie hapt de racewereld toe, maar Berckmans ziet ook toepassingsmogelijkheden voor stressmetingen bij werknemers met behulp van slimme horloges.

 

Van legkippen tot AC Milan en Formule 1

 

Alles begon in 1996, toen professor Daniel Berckmans aan de KU Leuven zijn departement M3-Biores opzette. ‘Meet, modelleer en manage bioresponses’. Hij onderzocht er het gedrag van watervlooien, varkens, koeien en kippen. Zijn team dokterde algoritmes uit die op basis van camerabeelden en geluidsopnames bijvoorbeeld angst, agressie en ziekte in real time meten bij varkens en kippen. Die bevindingen worden nu wereldwijd gebruikt voor het ontwerp van stallen en voor wat Precision Livestock Farming wordt genoemd. Melkveeboerderijen gebruiken de algoritmes om op basis van de wandelpas van melkkoeien – tempo, grootte van elke stap, kromming van de rug… – problemen aan de poten in een vroeg stadium te detecteren.

BioRICS werd in 2006 opgericht als een spin-off die zich toelegt op algoritmes om de fysieke en mentale gezondheid van mensen in kaart te brengen. Het ontwikkelde onder meer een systeem dat voorspelt wanneer een chauffeur in slaap zal vallen. Maar vooral de sportwereld lijkt geïnteresseerd in de BioRICS-algoritmes. BioRICS sloot al contracten met AC Milan en Adidas. En nu krijgt het met zijn stressmetingen voet aan grond in de racewereld.

BioRICS heeft drie werknemers. Het haalde vorig jaar 203.000 euro omzet en maakte verlies ‘omdat betaalbare, draagbare technologie pas nu beschikbaar wordt’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.