Zeven neven aan hoofd van monsterbedrijf

De fusie tussen de producenten van diepvriesgroenten Ardo en Dujardin Foods is definitief goedgekeurd. Dat liet het bedrijf, dat vanaf 2015 verdergaat onder de naam Ardo, gisteren weten. Een nieuwe raad van bestuur, met daarin zeven neven, komt zo aan het hoofd van 3.800 werknemers. De vakbond hoopt dat dat aantal niet drastisch vermindert.
Kim Vandenbroucke en Arne Vansteenkiste

Ardooie/Koolskamp Al in maart raakte bekend dat de Ardooise diepvriesgroentenbedrijven Ardo en Dujardin Foods wilden fuseren. Intussen is de fusie goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in alle landen waarin het bedrijf actief is. De gefusioneerde bedrijven gaan vanaf 2015 door het leven als Ardo.

Jan Haspeslagh (Ardo) en Philippe Haspeslagh (Dujardin) kondigden gisteren de fusie van de twee diepvriesgroentenbedrijven aan.
Jan Haspeslagh (Ardo) en Philippe Haspeslagh (Dujardin) kondigden gisteren de fusie van de twee diepvriesgroentenbedrijven aan.

Grote fusies gaan vaak gepaard met ontslagrondes, maar daarover is nog geen duidelijkheid. De vakbond wacht af, maar hoopt op een positief verhaal. ‘Ik heb geen glazen bol’, zegt Marnik Willaert van ACV Voeding en Diensten. ‘Omdat de fusie nog niet goedgekeurd was, konden we geen concrete informatie krijgen. Maar de signalen die wij tot nu toe ontvangen hebben, geven geen enkele aanleiding tot paniek. Wel volgen we de situatie met argusogen op.’

Sterker worden

In de vestigingen in Ardooie en Koolskamp werken in totaal zo’n 800 mensen. Bij het bedrijf zelf benadrukken ze dat ze het beste voorhebben met de werknemers. ‘Het doel van de fusie is natuurlijk beter en economisch sterker worden, maar wij staan achter onze mensen’, zegt Paul Haspeslagh van Dujardin Foods. ‘Misschien dat de ene vestiging zich wat meer zal specialiseren, en dat er volk verschuift. Maar als je me nu vraagt of er drastische wijzigingen op komst zijn, dan zeg ik nee.’

‘Ardo en Dujardin Foods zijn van maart tot nu onafhankelijk van elkaar blijven opereren’, zegt Haspeslagh. ‘En het enige wat nu al vastligt, is de samenstelling van de Raad van Bestuur.’

amilie Haspeslagh: Boven: V.l.n.r.: Jan – Philippe – Ignace – Paul Onder: V.l.n.r. : Xavier – Marc – Bernard
Familie Haspeslagh:
Boven: V.l.n.r.: Jan – Philippe – Ignace – Paul
Onder: V.l.n.r. : Xavier – Marc – Bernard

3.800 medewerkers

Ardo en Dujardin Foods zijn twee familiebedrijven. De twee diepvriesgroentebedrijven werden veertig jaar geleden los van elkaar door twee broers opgericht. Door de fusie zetelen in de Raad van Bestuur naast enkele onafhankelijken maar liefst zeven neven. Naast Paul Haspeslagh zijn dat Bernard, Ignace, Jan, Marc, Xavier en Philippe. Die laatste wordt voorzitter, Rik Jacob van Ardo wordt CEO.

Een groot team dus, maar de omvang van het bedrijf is vele malen groter. ‘Samen hebben we een goede 3.800 medewerkers in acht Europese landen’, zegt Paul Haspeslagh. ‘We mikken op een omzet van ongeveer 815 miljoen euro.’ Daar gaat een productie mee gepaard van meer dan 800.000 ton.

KIM VANDENBROUCKE – ARNE VANSTEENKISTE
Het Nieuwsblad/Roeselare-Tielt-Izegem – 11 Sep. 2014

Press_release_NL

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.