En voor mijn koe ook een pintje

Vandaag triggerde “Het Nieuwsblad” mij, tijdens het lezen van een artikel over een boer in Lompret, om opnieuw de GMB vakantie ritten uit te stippelen. Bij de deelnemers van de vakantieritten rinkelt er zeker een belletje bij het horen van deze plaatsnaam. Het is in Lompret, in restaurant L’eau Blanche, waar, onder andere, de forellen heerlijk zijn.

De verhalen van de Japanse Wagyu-runderen die gemasseerd worden en bier te drinken krijgen terwijl er klassieke muziek opstaat, die kennen we al. Maar nu maakt een Waalse boer er zijn eigen versie van. Elke dag mengt hij per koe liefst vier liter streekbier in het voer om het vlees beter te doen smaken.
gmaFRwT8

Veehouder Hugues Derzelle uit Lompret, nabij Chimay, koos voor zijn project een lokaal biertje. “La Sara van Brasserie de Silenrieux”, zegt hij. “Het is donker en bevat zes graden alcohol. Ik wou iets uit de streek omdat ik Wallonië wou proeven in het vlees.” Net omdat het geen zwaar bier is, heeft de alcohol volgens hem amper ­effect op de koeien.

“Geen enkel dier vertoonde al tekenen van dronkenschap. Ze lopen nog allemaal mooi recht.”

Wat volgens Tom Heylen, docent vleesveehouderij aan de Thomas More Hogeschool, kan kloppen. “We hebben het hier over dieren van 700 à 800 kilogram. Vier liter bier is hun geval verwaarloosbaar. Het is alsof een mens van 80 kilogram ­dagelijks net geen twee pintjes drinkt. Die wordt daar ook niet zat van. De runderen zullen er hoogstens rustig van worden, wat een goede zaak is. Stress is veel slechter voor de gezondheid van zo’n koe dan dat bier.”

Derzelle proefde deze week voor het eerst vlees van het eerste rund dat hij een klein jaar geleden begon te voeden met bier. “Er is toch wel een smaakverschil. En het vlees is uiterst mals”, klinkt het met de nodige trots.

Al moet dat smaakverschil volgens Heylen niet overschat worden. “Het is niet dat je dat bier nu echt zal proeven in het vlees. Maar het zal wel een beetje invloed hebben omdat bier voor meer vet zorgt. En meer vet is gelijk aan meer smaak.”

Trappistenvlees

Topslager Hendrik Dierendonck meent ook wel dat je het verschil met gewone steak zal proeven. “De voeding van een dier bepaalt altijd de smaak. Zie maar naar lammetjes die grazen op zilte gronden. Zelf speelde ik ook al met het idee om ons ras West-Vlaams Rood een regionaal bier te geven. Trappisten van Westvleteren, dat zou mooi zijn, alleen moet ik de paters daarvan overtuigd krijgen én het moet ook nog rendabel blijven. Als je een koe elke dag vier liter trappist geeft, worden het dure steaks.”

De prijs van het vlees van Derzelle valt al bij al nog mee. “Reken op een 22 euro per kilogram”, vertelt hij. “Voor normaal rundvlees is dat een 15 euro. Maar veel heb ik er niet. Ik fok telkens maar een paar koeien op deze manier. Massa­productie is mijn ding niet. Wie er wil, moet tot hier komen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.