Elke fietser of jogger maakt het wel eens mee: plots komt er een hond achter je aan. Heeft onze Dierendokter daar een hapklare oplossing voor, liefst zonder brokken?
“Waarom doet een hond – meestal van het reactieve type zoals bordercollies – dat?” Rob Lückerath begint bij het begin. “Waarom vinden sommige honden een auto, jogger, fietser, postbode … zo leuk? Je blaft en die gaat weg: je hebt als hond altijd succes. Zorg er als eigenaar van zo’n reactieve hond dus in de eerste plaats voor dat je hem niet los laat lopen op het fietspad. Komt er een fietser of jogger aan, hou even halt, roep je hond bij je en laat je hond naast je zitten. Zo ziet de fietser dat je met je hond bezig bent. Je moet je hond te allen tijde onder controle houden.”
Soms zit dat beest toch achter je aan. Dan kun je als fietser een paar dingen doen. “Zit je in de juiste versnelling op een e-bike of ben je Julian Alaphilippe, trek maar een sprintje. De hond blijft niet achter je aan lopen, het gaat hem om het wegjagen. Dan moet je wel zeker zijn dat je even 40 km/u kunt trappen. Ben je niet zo goed getraind, probeer dan de situatie te vermijden. Signaleer aan de baas van de hond dat je eraan komt, zodat die de hond bij zich kan roepen. Is het daarvoor te laat of komt de hond van een oprit gestormd, stop dan. Die hond rent niet achter je om je te bijten, het gaat hem om het spelletje.
Ben je getraind, dan rij je er hem wel af!
Sta stil, de hond zal niet weten wat er gebeurt, die is geïnteresseerd in de actie. Zet je fiets tussen jou en de hond en vraag dat het baasje de hond aanlijnt.” Een dikke straal water uit je drinkbus op z’n snoet, helpt dat? “Dat kan, maar agressie lokt agressie uit. Terwijl de adrenaline er net uit moet. Spreek liever de hond vriendelijk toe, met hoge stem. Maak daarbij geen oogcontact. Net als je hand over zijn snuit leggen of je over hem heen buigen eerder agressie opwekt. Sommige tips als hondenbrokken toegooien (die moet je dan al in je achterzak zitten hebben), kunnen bij sommige rassen werken, maar dat zijn meestal niet de rassen die achter je aan rennen. Een opgewonden hond zal niet naar eten kijken. Maar sta jij stil en is de actie weg, dan is het voor de hond meestal ook gedaan.”
Het Nieuwsblad/Weekend: Roeselare-Tielt-Izegem – 02 Okt. 2021