Roeselaarse kunstenaar haalt rolluiken in Irak

ROESELARE – Van 12 tot en met 21 mei kan je in Galerie Alfons Blomme in Roeselare terecht om de expo Out of Business te bezichtigen. De Roeselaarse kunstenaar Boccanegra, de alias van Floris Caes en zoon van Steven Caes, haalde daarvoor negen rolluiken met kogelgaten uit het Iraakse Mosul.

In maart 2017 trok de 28-jarige Floris Caes, de echte naam van Boccanegra, naar de Iraakse stad Mosul om er in het oorlogspuin op zoek te gaan naar de kleurrijke rolluiken die de mensen daar gebruikten om ‘s avonds hun winkeltje af te sluiten. Die met kogels doorzeefde rolluiken, waarvan enkele IS-boodschappen dragen, bracht hij nu naar België. “Toen het conflict met IS in 2016 ontstond, was ik verbaasd over de snelheid waarmee alles evolueerde en hoe het in geen tijd een kalifaat had opgericht”, legt Floris Caes uit. “Ik bekeek heel wat documentaires erover en in enorm veel beelden zag ik telkens die kleurrijke rolluiken terugkeren. Daarom wou ik daar iets mee doen. Het geeft perfect de gevolgen van de oorlog weer: de werkende burgers zijn altijd het grootste slachtoffer ervan.”

17ee7e68-4f0c-11e8-911f-a938efa3d668

“Daarom besloot ik in maart 2017 naar Irak te gaan om enkele rolluiken op te pikken”, gaat de Roeselarenaar verder. “Aanvankelijk dacht ik aan de stad Aleppo, maar die lag in volle oorlogsgebied. Daarom trok ik naar Mosul, waar ik ter plaatse een fixer zocht die alles voor mij kon regelen. Volgens hem was het geen probleem om die rolluiken te vinden, maar het bleek toch moeilijker dan gedacht. Pas na zeven dagen hadden we er gevonden. En dan moesten we nog toestemming krijgen van de eigenaars, politie, legerbazen… Er was altijd wel iets. Maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. Ik heb de rolluiken dan naar Erbil gebracht, waar ze gestockeerd werden nabij de luchthaven. Meteen transporteren was financieel niet mogelijk voor mij. Na alles op foto gezet te hebben, trok ik dan terug naar België.”

IS-boodschappen

Boccanegra ging hier dan op zoek naar musea, galerijen of steden die interesse hadden in zijn werk. Uiteindelijk kwam hij bij zijn thuisstad Roeselare terecht. “Eén probleem: door rellen tussen de Koerden en Irak over onafhankelijkheid was de luchthaven gesloten. Ik kreeg iedere keer te horen dat de situatie tegen het einde van de maand opgelost zou zijn, maar er veranderde juist niets. Daarom besloot ik er uiteindelijk maar zelf achter te gaan. Ik had een mooie kans gekregen van stad Roeselare en wou hen niet teleurstellen. De opluchting was groot toen ik zag dat de rolluiken nog op dezelfde plaats lagen. Via via heb ik de rolluiken in Istanbul gekregen en via een transportbedrijf heb ik ze tot in Roeselare gebracht. Toen ze vroegen wat ze moesten exporteren, heb ik toch even de waarheid verzwegen. Op bepaalde rolluiken staan IS-boodschappen en dat ligt enorm gevoelig.”

Kunstenaar Floris Caes met schepen Dirk Lievens, Guido Declercq van La Baracca, burgemeester Kris Declercq, loodseigenaar Johan Lameire en Tine Eeckhout van de dienst cultuur. (Foto SM)
Kunstenaar Floris Caes met schepen Dirk Lievens, Guido Declercq van La Baracca, burgemeester Kris Declercq,
loodseigenaar Johan Lameire en Tine Eeckhout van de dienst cultuur. (Foto SM)

Na die helse karwei zullen de negen rolluiken van zaterdag 12 mei tot en met pinkstermaandag 21 mei te bezichtigen zijn in Galerie Alfons Blomme (Ooststraat 84) in Roeselare. Het is elke dag open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. “Ik zal de ruimte verduisteren en op de achtergrond oorlogsgeluiden afspelen, zodat de mensen kunnen voelen wat ik daar gevoeld heb. Toen we de rolluiken daar verzamelden, zaten we immers slechts op enkele kilometers van de frontlinie. Je hoorde dus constant geweerschoten en knallen. Het is een heel avontuur geweest, maar ik ben blij dat stad Roeselare mij deze unieke kans wil geven.”

Wereldmuziek

De expositie wordt gekoppeld aan een concertenreeks in huiskamers in de wijk Krottegem. Op 12 mei zetten de bewoners van vier huizen hun deuren open voor wereldmuziek. Er zullen telkens vier muzikantenduo’s, bestaande uit een allochtoon en autochtoon, drie korte akoestische sets brengen. Deelnemen is gratis, inschrijven nodig via info@la-barraca.be of 0473 83 43 48. (SM)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.